MŪSU INTERNETA VEIKALS SHOP.CESUMAIZE.LV

Īsi par mūsu ieraugu.

Mūsu ieraugs ir ar "īstajām" maizes ierauga pienskābajām baktērijām. Plus mūsu maiznīcas gadu gaitā izveidotā pievienotā vērtība, kas varētu būt konkrētās vides un mikroklimata ietekmē notikušās izmaiņas šajā ierauga kultūrā, ar kādu savvaļas raugu ietekmi. Dzīvo jau 8 gadus. Ap 1000 x pārdzimis. Cepēji saka, ka labākais ieraugs, ar kādu cepts!
Tagad tas ir "kviešu". Var cept gan rudzu, gan kviešu maizi. Ja 2 reizes barosiet ar rudzu miltiem, tad tas būs "rudzu". Tas ir ļoti nosacīts jēdziens, jo pareizajā ieraugā pamatā ir viena veida baktērijas.

Kas ir pats būtiskākais dabīga ierauga maizei?

Taisni jābrīnās, cik dīvainas lietas raksta par šo tematu, nemaz neizprotot lietu būtību. Ne maizes raugā ir kāda bīstamība. Maizes rauga sēne (saccharomyces cerevisiae) patiešām nomirst maizes cepšanas laikā. Raugu pat lieto kā medikamentu pie dažādām kaitēm. Lietas būtība ir divos citos aspektos (ezotēriķu viedoklis gan būs citādāks, bet šodien skatīsim to tīri zinātniski).

Kas notiek ar glutēnu, gatavojot ar maizes raugu un dabīgu ieraugu (Saccharomyces Exiguus, lactobacilli, latviski sakot – simbiozās pienskābas baktērijas)?

Tikai ar dabīgu ieraugu izraudzēta, lēnu un ilgu procesu izgājušā maizē glutēns kļūst piemērots cilvēka pārtikā. Es maizi cepu 3,5 stundas, pirms tam lēni raudzēju. Un pēc cepšanas maize atdziest 12 stundas.

Kas mums tiek "nozagts" maizes gatavošanas procesā ar maizes raugu un ko mēs papildus iegūstam raudzējot ar dabīgu ieraugu?

Ar dabīgu ieraugu raudzētā maizē (varam to nosaukt - fermentēšanas procesā) veidojas kārtīga pievienotā vērtība – antioksidanti, vēža un alerģiju antivielas, graudos esošās minerālvielas kļūst daudz vieglāk absorbējamas! Pētījumu, kuros tika salīdzināta ar raugu raudzētas un ar dabisko ieraugu raudzētas maizes ietekme, pētnieki secinājumos ziņoja, ka dabiski raudzēta maize ievērojami pazemina glikozes līmeni un insulīna rezistenci un labāk apmierina izsalkumu kā citu veidu maizes. Tas viss nekad nebūs maizītē, raudzētā ar maizes raugu.

Kā teorētiski pašam pagatavot ieraugu?

Rudzu vai kviešu milti (vēlams pilngraudu, bio, svaigi maltus), silts ūdens.
1.diena 50 gr miltu sajauc ar 50 ml siltu ūdeni. Visu kārtīgi samaisa, lai veidojas krējuma konsistencei līdzīga masa.Trauku apklāj ar dvieli. Atstāj virvē siltumā, lai rūgst.
2.diena - masai pievieno 50 gr miltu un 50 ml siltu ūdeni. Kārtīgi samaisa. Atstāj virtuvē uz galda, lai rūgst.
3.diena - masai pievieno 50 gr miltu un 50 ml siltu ūdeni. Kārtīgi samaisa. Atstāj virtuvē uz galda, lai rūgst.
Pēc 12-24 h ieraugs pieaudzis masā 1,5 - 2x, skābena smarža. Ieraugs gatavs lietošanai.
Reizi 1-2 nedēļās ieraugs jāpabaro. Pieber klāt 50 gr miltu + 50 ml siltu ūdens. Traukam uzliek vāku un liek ieraugu glabāties ledusskapī.

bread





avatar 1
Žurnāls "Saimnieks"
“Cēsīs var iegādāties īpašu maizīti, ceptu pēc maiznieka Agņa Elpera izstrādātas tehnoloģijas. Tas viss sācies kā vaļasprieks, kā sirdslieta...”
avatar 2
Žurnāls "Četras sezonas"
“Cēsu Maize ir īsts dārgums ne tikai pašiem cēsniekiem, bet jebkuram maizes mīlim. .”
avatar 1
Žurnāls "Praktiskais latvietis"
“Kad omulīgajā maiznīcā ienāk zinātkārs pircējs, viņam ir iespēja apskatīties, kādas izejvielas tiek izmantotas maizes cepšanai.”